06-30/826-1585
06-42/447-400
06-42/447-959
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 223.

MS minőség jelentése

Kategória: blog
2015-07-20 22:26:45

 

A burkolólapok gyártása során minden esetben (függetlenül a gyártó cégtől) az I. osztályú termék mellett keletkezik úgynevezett MS minőség is. Mivel a gyárak az I. osztályú burkolatok gyártására törekednek, ezért próbálják a keletkező osztályos termékek mennyiségét a lehető leg minimálisabb mennyiségre szorítani. Ebből következik, hogy osztályos burkolatot nem lehet rendelni, azt a gyár nem terv szerűen készíti, hanem keletkezik. Az ilyen termékeket mindíg csak a készlet erejéig tudjuk biztosítani.

A gyártás folyamán még a csomagolás előtt a lapok áthaladnak az osztályozó szakaszon, ahol gépi és emberi ellenőrzés mellett válogatják a burkolatokat a szabványoknak és a még szigorúbb belső minőségbiztosítási előírásoknak megfelelően. Jó tudni, hogy az osztályos termékeket is ugyanazon a gépsoron gyártják, ugyanazokból az alapanyagokból, ugyanazokkal az eljárásokkal, mint az I. osztályú termékeket. A osztályok szétválogatása a szabványban megengedett értékektől való eltérés és az esetlegesen gyártás során keletkező hibák miatt van.

 

Az osztályba sorolás okai a következők:

• Méret és deformációs eltérések: a lapok megfelelnek az EN 14411 szabványfeltételeinek, de dobozon belül előfordulhatnak egymás mellett a szabvány által engedélyezett minimum és maximum értékű lapok is. Pl.: 30x30 cm-es lap esetében oldalél eltérés, átló irányú íveltség, derékszögtől való eltérés esetén is +- 0,5%-os eltérés fordulhat elő.

• Felületi hibák: mázhiány, mázzal fedett csorbulás, színárnyalat eltérés, mintahiba, mintacsík, mázpont, mázbúb, mázcsík, behullásos, karcolt, lyukas, tűszúrásos felület. A lapok egyéb tulajdonságai (vízfelvétel, hajlítószilárdság, mázrepedés állóság, hőlökés-állóság, kopás- állóság-padlólap esetében) megfelelnek az EN 14411 szabvány előírásainak.

 

Az MS minőségű termékek ezen hibák miatt osztályos kedvezménnyel, mely lehet akár 20-50% is az I. osztály árához képest, kerülnek forgalomba. Előzőekben megismertetett hiányosságok miatt reklamációt nem fogadunk el ezekre a termékekre. Mindenki annak tudatában vásároljon Ms minőséget, hogy a lapok nem lesznek hibátlanok. (Mégha néha ez szabad szemmel alig észrevehető is)

Az MS minőségű termékek alkalmazása minden olyan területen javasolt, ahol műszaki paramétereknek maradéktalanul érvényesülni kell, de az
esztétikai szempontok vonatkozásában némi kompromisszum elfogadható. A fent részletezett osztályba sorolás okai miatt fokozottabb figyelem szükséges a burkolás során, így sokat javíthatunk a végleges burkolati képen. Például azzal, ha a odafigyelünk arra, hogy a szükséges vágásoknál a hibás lapokat úgy használjuk fel, hogy a hiba a lehulló részen legyen. Javasoljuk a lapok burkolás előtti elképzelés szerinti elrendezését, valamint a dobozon lévő tájékoztató körültekintő tanulmányozását!