06-30/826-1585
06-42/447-400
06-42/447-959
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 223.

Mit is jelent a kopásállóság?

Kategória: blog
2015-05-13 09:45:09

Kopásállóság

Laikusok számára nem túl sokat mondó kódok olvashatóak a katalógusokban, bemutatótermekben és a burkolólapok, csempék csomagolásain. Bár a szakemberek természetesen felvilágosítást adnak ezek jelentéséről, nem árt, ha nagyvonalakban legalább mi magunk is tisztában vagyunk a kopásállóság meghatározására szolgáló kódokkal. 

Mit is jelent a kopásállóság? 

A kopásállóság figyelembe vétele a padlóburkoló lapok kiválasztásakor és lerakásakor lényeges. Ez a tulajdonság az adott burkolólap koptató hatásokkal szembeni ellenálló képességét jellemzi. A burkolólap kopásállósságának meghatározására a PEI-értéket használják. A lap PEI-értékét egy vizsgálat során állapítják meg. A vizsgálat alatt a lap felületén egy acélgolyókkal teli hengert forgatnak, és azt figyelik, hogy mikor tapasztalható a lapon szemmel látható kopásnyom. Az egyes PEI-értékek és a hozzájuk tartozó ajánlott felü- letetek a következők: 

PEI 1 osztály Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek csak alacsony forgalomnak vannak kitéve és ahol semmilyen karcoló hatás nem érheti a burkolatot. Lágy talpú lábbeliben használt fürdőszobákban, hálószobákban és olyan belső helyiségekben alkalmazható, ahova közvetlenül utcáról nem lépünk be.

PEI 2 osztály Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek közepes forgalomnak vannak kitéve. Fürdőszobákban és egyéb más helyiségekben alkalmazható, kivéve előszobák és más magas forgalmú lakóterek esetében.

PEI 3 osztály Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek közepesnél nagyobb forgalomnak, de koptató hatásnak kevésbe vannak kitéve, ilyenek például a nappalik vagy szállodai fürdőszobák.

PEI 4 osztály Mázas padlóburkoló lapok olyan helyiségekbe, amelyek nagy forgalomnak es jelentős koptató hatásnak vannak kitéve. Előszobák, eladóterek és irodák burkolására javasolt. 

PEI 5 osztály Mázas, vagy Mázatlan padlóburkoló lapok, melyek használata nagy forgalomnak kitett helyiségek, úgymint folyosók, áruházak, garázsok burkolásához javasolt. A lapok fényes felületének színváltozással nem járó mattulása nem minősül kopásnak.