06-70/380-8564
06-42/447-400
06-42/447-959
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 223.

Miért pont ipari burkolat?

Kategória: blog
2015-08-04 21:07:49

Az mérete és az alakja:

A mérete azért 240x115 mm mert minél kissebb egy lap annál nehezebben fog eltörni. A hagyományos 30×30-as greslapok többekközött ezért sem alkalmasak ipari burkolatnak, de meg a 20x20-as gresslapoktól is kissebb az ipari lapok felülete. Az alakja téglalap alakú, mert így könnyebben lehet lejtést kialakítani vele, valamint ha szükséges kötésben is lehet burkolni. A lapok vastagsága minimum 10mm, ettől a vastagságtól indulnak az ipari burkolatok. Elérhető ezen felül 13, 15, 18, 20mm vastagságban is, a felmerülő mechanikai terheléstől függően. A 7-8 mm vastag greslapok a legtöbb ipati környezetbe nem elégségesek. Természetesen léteznek 12, 15mm vastag greslapok is, amiket bizonyos esetekben lehet alkalmazni az ipari burkolat helyett.  

Az ipari burkolólap szerkezete:

Ellentétben a gresslapok préselt technológiájával az ipari burkolatokat extrudált (húzott) technológiával gyártják. Ennek eredményeképpen mikro méretű kapillárisok lesznek a lapokon amiken keresztül a ragasztó anyag szó szerint bele tud kötni az ipari burkolatba. Greslapoknál amnyira tömör a lap szerkezete, hogy nem tud a ragasztó anyag belekapaszkodni a lap anyagába, ezért is kell nagy diszperzió tartalmú flexibilis ragasztót használni greslapokhoz. Ezen kívül az ipari burkolat hátoldalán hosszanti irányba futó fecskefarok alakú bordák futnak, ami a ragasztó kémiai kötésén felül, mechanikai kötést is biztosít a lapnak. Így garantálható, hogy nem fog feljönni a burkolat. A hagyományos burkolatok, gresslapok hátoldala sima, csak kémiai kötés alakul ki, ami ha bármilyen okból elenged akkor a lapok feljönnek az aljzatról.

Vegyszerekkel szembeni ellenállás:

Az ipari lapok klinker anyaga (bányaagyag) igen jól ellenál a nagy vegyi terheléseknek, mivel nincs rajta mázréteg, vagy bármilyen egyéb anyag, hanem homogén teljes anyagában színezett, így nem kell attól félni, hogy megsérül a burkolat felülete és akkor elveszíti kedvező tulajdonságait. Ellenállnak savaknak, lúgoknak, tisztító szereknek akár nagy töménységben és  huzamosabb idejig terhelve is.

A csúszásmentessége:

Az ipari burkolat felülete alapból R11/B csúszásmentességű, nincs R9 vagy R10-es felület belőle, mivel ipari környezetekben általában szükség van a csúszásmentességre, természetesen ahol nincs előírva csúszásmentes burkolat oda is lehet alkalmazni. Viszont ahol ki van írva, illetve szükséges ott mindenképpen csúszásmentes lapot kell alkalmazni. Az R11 egy nagyon jó csúszásmentességi fokozatot jelen, ugyanakkor még takarítható felület mellett. A /B jelölés a vizes csúszásmentességet jelöli, tehát olyan környezetben is használható ahol folyamatosan nedves a padló, például az állandó takarítás miatt. Amennyiben ettől is nagyobb csúszásmentességű lapra van szükség, úgy az R12/C felületű ipari burkolatot kell választani, ami alkalmas például víz alatti lépcső kialakítására is.

Speciális tulajdonságok:

Ellentétben a gresslapokkal az ipari burkolat rendelkezik antisztatikus tulajdonsággal is, lehet belőle vezetőképes burkolatot kialakítani a megfelelő segédanyagok használatával. Ez fontos lehet például laborokban, finom elektronikai összeszerelő üzemekben. 

Ipari burkolat vagy műgyanta padló? 

A sokéves tapasztalatunk az, hogy legtöbb esetben az ipari burkolat tartósabb mint a műgyanta ipari aljzat. Ennek több oka is van, de a legjellemzőbb, hogy a gyantapadlók össze repedeznek a nem megfelelő aljzat miatt, vagy az álltalában 2-3mm vastag bevonat megsérül (például mechanikai hatások miatt), a vegyi anyagok lejutnak a bevonat alá és tönkreteszik az aljzatot is. Az ipari burkolatok sokkal ellenállóbbak a mechanikai sérüléseknek, és nem olyan kényesek az aljzattal szemben mint a műgyanta padlóbevonatok. További előnye még az ipari burkolatoknak, hogy az esetleges javítás, ha a burkolat mégis megsérülne, akár kis felületen (1-1lap) is lehetséges. Igaz a műgyanta padló bevonat lehet árban kedvezőbb mint az iparilap, de ha mindent egybeszámítva nézünk, (aljzat speciális előkészítését, gyanta bevonat ára, és munkadíj) akkor már nem biztos, hogy minden esetben kedvezőbb lesz a gyantabevonat. Főleg, ha figyelembe vesszük a fent leírtakat és hosszútávra tervezünk akkor mindenképpen az ipari burkolatot ajánljuk. Több olyan esettel találkoztunk már, ahol a műgyanta padlót kellett cserélni ipari burkolatra, mert folyamatosan gondok voltak vele, míg a csere után az ipari lappal már nem volt semmi gond, a megrendelőink elégedettségére.